5 tips for en billigere ferie

Med lange og kalde vintre i Norge frister det med en feriereise til varmere strøk. Hvert år drar tusenvis av frosne nordmenn til sydligere strøk, der de lader batteriene ved hjelp av sol og varme.

Kjøp av hotell, fly og leiebil kan gjøre ferieturen kostbar og det gjelder å vite hvordan man senker kostnadene. Med noen enkle grep kan du spare tusenvis av kroner, og samtidig få gratis forsikring på kjøpet. Her finner du en oversikt med tips og triks som hjelper deg gjøre ferien enda billigere.

#1. Bestill turen tidlig

Det er ingen hemmelighet at prisen på feriereiser stiger i det avreisetidspunktet nærmer seg, og derfor er det viktig å bestille turen så tidlig som mulig. Mange turoperatører åpner salget flere måneder i forveien, med store prisrabatter for de som bestiller tidlig.

Alt handler om tilbud og etterspørsel hos de som selger feriereisene, og med færre tilgjengelige plasser har de også muligheten til å skru opp prisen. Det inkluderer kostnader relatert til fly, overnatting og leie av bil.

Utenom å bestille tidlig lønner det seg å lete etter pakketilbud fra turoperatørene. Her inkluderes ofte hotell, flyreise og leiebil med en betydelig rabatt. Å bestille disse tre tjenestene individuelt tar også mye tid, så det er ikke kun et spørsmål om å spare penger.

#2. Forsøk å skaffe en restplass

I det ferien nærmer seg vil det alltid være åpninger med det som kalles for “restplasser”. Til tross for at flyselskaper, hoteller og turoperatører fyller opp det meste av den ledige kapasiteten, dukker det vanligvis opp åpne plasser. Årsakene er varierte, men det kan skyldes alt fra avbestillinger til at de ikke klarer å selge unna alle plassene.

Med håp om å fylle opp kapasiteten vil det derfor legges ut restplasser til en betydelig rabatt. Noen ganger kan det være snakk om besparelser på titusenvis av kroner, i bytte mot en fast reisedestinasjon.

Restplasser byr på billige ferier, men leveres også med et par ulemper. For det første har man ofte ingen anelse om hvilket hotell man skal overnatte hos, helt inntil avreisetidspunktet.

Akkurat hva dét skyldes er ikke lett å vite, men man risikerer å ende opp på et hotell med lav kvalitet. For det andre har man ikke muligheten til å velge hvilket land man ønsker å besøke, og man blir nødt til å velge den destinasjonen som inkluderes i tilbudet. I det store og hele kan man fortsatt regne restplasser som en av de beste måtene å spare penger ved feriereiser til utlandet.

#3. Kredittkort kan gjøre ferien billigere

Bruk av kredittkort gir deg mange fordeler ved feriereiser til utlandet, og den første handler om finansiering av turen. Som norsk arbeidstaker får man utbetalt feriepenger om sommeren, og ofte lenge etter at ferieturene er utsolgt.

De plassene som gjenstår har ofte steget tusenvis av kroner i pris, og det gjelder derfor å finne en type forhåndsfinansiering. Har man ikke nok penger i banken kan det være en løsning å finansiere feriereisen på forskudd ved hjelp av kredittkort. Her får man også avdragsfrihet inntil neste måned, som gjør lånet rentefritt! Du finner mer nyttig info om kredittkort her.

Med kredittkort får man også flere andre fordeler, der Bank Norwegian sin løsning er et godt eksempel. Ved kjøp av flyreiser med kredittkortet opparbeider man seg poeng som gjør fremtidige flyreiser billigere.

Kortet inkluderer også en gratis reiseforsikring, såfremt halvparten av reisekostnadene belastes på kortet. Blant de andre fordelene som følger bruk kredittkort fra Bank Norwegian, finner man en forsikring mot tapt avgang som følge av et forsinket Norwegian fly. Summen er begrenset til 5 000 kroner per person, og 20 000 kroner for en familie.

Kredittkort er den enkleste og smarteste måten å motta billigere feriereiser, og tilbyr en god beskyttelse mot svindel og uautoriserte uttak fra konto.

#4. Valutaens verdi gjør ferien billigere

Vi hører ofte om norske familier som reiser til Thailand på ferie, hvor det venter hvite strender, sol og varme. En annen viktig årsak har å gjøre med landets valuta, baht. Thailands valuta har en svært lav verdi sammenlignet med norske kroner. Resultatet er at norske penger strekker seg mye lenger ved reiser til landet. På grunn av det lave kostnadsnivået er det langt billigere å kjøpe varer og tjenester.

Feriedestinasjons valutaverdi er en av de viktigste faktorene som bestemmer turens kostnad. For eksempel har det blitt langt dyrere å reise på ferie til USA som følge av stigningen i dollarverdien de siste årene.

Oljeprisfallet og den styrkede amerikanske økonomien har erodert kronens verdi sett opp mot dollaren. I skrivende stund er man nødt til å bla opp 8,41 norske kroner for å kjøpe 1 amerikansk dollar. I 2007 falt prisen på amerikanske dollar helt ned mot 5,4 norske kroner. Det er et skille på hele 36 prosent. Nå har valutakursen på USD/NOK derimot steget til langt høyere nivåer.

#5. Vurder leie av egen feriebolig

En enkel måte å senke reisekostnadene er det å leie en bolig i det landet man skal besøke. De siste årene har det vært en eksplosiv økning i utleie av privat bolig, der hotellene har fått konkurranse.

Det har vært til stor fordel for de reisende, som får lavere priser på ferien gjennom prisrabatter på overnatting. Et godt eksempel på utviklingen er tjenesten AirBnb, som lar feriereisende leie bolig direkte fra privatpersoner.

Konseptet kalles ofte for “B&B” som betyr Bed & Breakfast. Å leie overnatting fra privatpersoner er enkelt, og stadig flere nordmenn velger løsningen fremfor et vanlig hotell.

Akkurat hvor mye penger det er mulig å spare er ikke enkelt å si, men det kan fort være snakk om tusenvis av kroner. Særlig barnefamilier burde vurdere leie av en hel privatbolig ved ferietur i utlandet.
Samtidig er det viktig å passe seg slik at man ikke faller i utleiefellene, og at man aldri utbetaler penger som forskudd til utenlandske privatpersoner. Benytt deg alltid av en tredjeparts-løsning slik som Finn.no eller Airbnb.