Nødlån når regningene forfaller

Å betale ned gjeld med nye lån er ingen bærekraft løsning. I alle fall ikke i lengden, men enkelte ganger kan det være en kortsiktig løsning som ikke nødvendigvis er så dårlig. For hvis det å betale ned en forfallende regning kan gjøre hverdagen enklere, så vil dette igjen kunne gjøre at man kan både tjene mer og spare mer penger fremover.

Så lenge man gjør en fornuftig vurdering som tilsier at det er verdt å betale de ekstra kronene i renter og gebyrer for å bli kvitt den forfallende regningen, så kan absolutt dette være en løsning. Men det er mer man bør tenke på.

Bør være en «wake up call»

Når man tar opp lån for å betale annen gjeld eller regninger, så bør dette være en liten tankevekker. Kanskje er det dette som gjør at man får opp øynene og begynner å prioritere annerledes fremover. Hvis man for eksempel tar opp et lite forbrukslån på 15 000 kroner, så er ikke dette nødvendigvis noen krise hvis man bare planlegger nedbetalingen de kommende månedene.

For mange vil det være motivasjon når man innser hvor dårlig økonomien kanskje har blitt, å betale tilbake de lånte pengene. Uansett er ikke dette noe vi anbefaler å gjøre for ofte.

Når er det fornuftig å låne?

Har man for eksempel en verkstedregning som må betales slik at man kan få reparert bilen, så vil dette kunne være mer gunstig enn å klare seg uten bil i en periode mens man sparer opp nok penger. Eller om man kanskje fikk en akutt tannlegeregning som ble dyrere enn forventet. Hva som er fornuftig blir nok opp til enhver å vurdere, men på generelt grunnlag anbefaler vi kun at man tar opp et nødlån når det er helt nødvendig.

Konklusjon

Det er relativt enkelt å få tatt opp et nødlån i dag. For mange er dette en trygghet å vite, og det behøver ikke nødvendigvis å bety at du går konkurs selv om du tar opp et slikt lån. Med en fornuftig økonomi fremover, og en solid nedbetalingsplan, så klarer de fleste å behandle lånet de tok opp. Samtidig anbefaler vi kun at man bruker nødlån for hva det faktisk er – nemlig et lån til de mest kritiske situasjonene. Har man derfor muligheter til å skaffe penger på annet vis, eller å faktisk bare utsette betalingene/regningene, så vil dette alltid være å foretrekke.