Derfor er små lån dyrere

Hvis du sammenligner priser på vanlige forbrukslån med de mindre lånene, populært gjerne bare kalt smålån, så vil du se store prisforskjeller. For deg som søker et lite lån kan dermed prosenten virke skremmende høy, uten at kostnadene nødvendigvis blir så store av den grunn. For når du låner mindre summer og betaler tilbake over relativt korte perioder, så blir heller ikke utgiftene i form av renter og gebyrer de helt store.

Kort nedbetalingstid betyr høy rente

Bankene ønsker naturligvis å tjene penger når de tilbyr seg å låne ut penger. Det gjør de i form av renter og gebyrer. En typisk rente på et vanlig forbrukslån på rundt 50 000 kroner vil være på rundt 15 prosent. Betaler man ned over 3-4 år, så utgjør ikke rentekostnadene veldig store summer per måned.

Skal man derimot ta et lite lån på kun 5000 kroner, så vil en slik rentekostnad nesten ikke utgjøre noen kroner i måneden. Det blir rett og slett for billig for banken, og med slike små summer vil man sjeldent få mer enn 1-3 måneder med nedbetalingstid. Nettopp derfor er renten noe høyere på disse lånene, og ofte såpass høy at den kan virke skremmende. Men betaler man altså ned i løpet av 3 måneder, så er det sjeldent snakk om mer enn noen få hundrelapper i renter og gebyrer.

Sammenlign priser også på smålån

Selv om du sannsynligvis trenger penger kjapt, og kanskje aller helst i går, så er det viktig at man ikke forhaster seg. Også i markedet rundt smålån er det stor konkurranse mellom bankene, slik at du kan spare mye penger på å velge riktig bank her. Derfor er det viktig å sjekke priser hos flere banker før du bestemmer deg for hvor du skal søke.
Sammenligning av lånepriser er relativt enkelt. Alt du trenger å forholde deg til er den effektive renten. Dette er en prosent som inkluderer alle kostnader ved et lån. På denne måten kan du enkelt si at det lånet som har den laveste effektive renten, er det lånet som koster minst penger.

Hva kan du låne til?

Det finnes ingen begrensninger på hva du kan låne penger til. Uansett om det gjelder et smålån eller et forbrukslån, så er denne typen usikret lån nettopp det navnene tilsier. Altså lån til «hva som helst», det seg være ferie, oppussing, nedbetaling av annen gjeld eller noe helt annet. Det er heller ikke normalt at banken spør hva du skal bruke pengene til eller hvorfor du søker om lån. Enkelte ganger ved refinansiering kan det dog være nødvendig å oppgi dette.

Med andre ord kan du låne penger til det du trenger eller det du har lyst til å kjøpe deg. Uansett så anbefaler vi naturligvis at man utviser en viss nøkternhet her, ettersom det er fort gjort å låne over evne slik at man sitter igjen med mer gjeld enn verdier fordi man sløste litt med lånte penger. Og ta for all del høyde for at du blir nødt til å betale tilbake lånet med renter og gebyrer i tillegg til avdragene – hver eneste måned.